Cand am ajuns la Alba-iulia,Mircea Dinescu isi incepuse "demonstratia" in arta culinara.In tot acest timp,Mircea Vasilescu,redactorul-sef al revistei Dilema veche,se plimba fara astampar printre oamenii prezenti la "Atelierul de gatit".Insa,domnia sa a fost foarte amabil si deschis atunci cand i-am solicitat un scurt interviu.
Revista Evenimentelor: Dupa 18 ani de la aparitia revistei,Dilema veche continua sa-si pastreze aceiasi politica editoriala:" o cantarire calma a lumii", cum a spus domnul Andrei Plesu.Mai este conscventa! o calitate a presei intr-o lume aflata in permanenta schim bare?
Mircea Vasilescu : Lumea este intr-o contiunua schimbare de cand e lumea.Daca ne uitam prin manualele de istorie,si nu numai,observam ca unii au fost consecventi,altii nu.Este o diferenta doar de ritm,nu de altceva.Noi ne pastram cateva principii esentiale printre care si acesta:"de a cantari calm" si relaxat, si daca se poate cu umor, ceea ce e in jurul nostru.Nu vrem sa fim nici militanti ,nu vrem nici sa ridicam baricade,nici sa ne cataram pe ziduri. Vrem doar sa propunem un stil mai reflexiv,mai cumpatat, cu atat mai mult astazi cand presa mare,ca sa zic asa,e tot mai agitata si mai isterica.Da,continuam sa ne pastram cateva idei fixe.

R.E.: Tabloidele sunt cele mai citite si vandute ziare.Faptul acesta reda nivelul de educatie al romaniilor?
M.V.: Nu reda nimic mai mult decat faptul ca exsista niste oameni care citesc presa populara.Si in Germania si in Marea Britanie tot tabloidele sunt cele mai vandute,iar Maria Britanie este,in acelasi timp,si "templul presei de calitate".Nu avem noi roamnii o problema mai mare deact a altora,iar faptul ca tabloidele se vand foarte bine e un lucru normal.Sunt ziare facute pentru un public numeros,sunt ziare populare,simple si accesibile.As vrea sa mai spun ca nici tabloidele nu se mai vand bine.Daca ne uitam pe cifrele reale de vanzari,la o populatie de 20 milioane de locuitori sa vinzi 200.000 de exemplare inseamna ceva foarte putin.In Germania si Marea Britanie, unde,ce-i drept, si populatia este de partu ori mai mare! decat a Romaniei,sunt vandute milioane de exemplare.Deci,nici tabloid ele nu se mai vand bine.
R.E.: Ce va determinat sa organizati un festival dedicat revistei Dilema veche si de ce la Alba-Iulia?

R.E.: Alba -Iulia va ramane o gazda permanenta a festivalului sau veti alege in fiecare an un alt oras?
M.V.: Da! Nu vom mai alege.Am ales: Alba-Iulia!
R.E.: Meniul festivalului este unul generos:concerte in aer liber,proiectii de film,dezbateri,atelier de gatit.De ce o asemenea complexitate?
M.V.: Pentru ca asta este ideia unui astfel de festival.Un asemena festival are sanse sa se bucure de aprecierea oamenilor daca aduna la un loc mai multe genuri de arta,mai ! multe idei, mai multa creativitate din toate zarile.Nu e un festival de film,nici de teatru,nici de muzica,ci este un festival care aduce cate putin din toate,tocmai pentru a crea acea comunitate pentru oameni cu gusturi diferite ,cu varste diferite.De aceea, am adus muzica clasica,dans contemporan,dezbateri.
R.E.: Mircea Dinescu demonstreaza ori de cate ori are ocazia ca este si un mare bucatar,nu doar un mare poet.Pe dumneavoastra,redactorul-sef al revistei Dilema veche,in ce ipostaze inedite va mai vedeti?Ce va mai place sa faceti?
M.V.: Inainte de toate as vrea sa mai spun ca Mircea Dinescu ne-a fost si patron.La un moment dat,revista a luat o alta traiectorie si el a salvat-o.Pentru noi nu e o surpriza ca el e bucatar.Ne-a gatit si noua in redactie de cateva ori.
Eu,in calitate de redactor-sef,n-am hobby-uri spectaculoase.Sunt un om obisnuit.Cu ocazia festivalului, am descoperit ca trebuie sa ma pricep si la organizat festivaluri.In rest,n-am alte talente precum Mircea Dinescu.
R.E.: Dar pe domnul Andrei Plesu sau pe un alt coleg din redactie?
M.V.: Domnul Andrei Plesu este omul care a dat spiritul revistei.In continuare este punctul nostru de referinta.Domnul Andrei Plesu,la noi in redactie,este un foarte bun povestitor.Are un talent absolut extraordinar in a povestii tot felul de lucruri: unde a fost,ce a vazut....Pe noi meru ne vrajeste cu felul sau de a povestii si de a portretiza.Altfel,colegii mei cam toti se pricep putin sa gateasca. In preajma Craciunului,fiecare gateste cate ceva si facem o masa compusa din "ta! lentele noaste culinare".
Vezi imagini [+]
--
Publicat de către azone24 la Afaceri Online , 10/02/2011 10:18:00 AM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu